Schuldhulpverlening in Nederland
is een verzameling voor de manieren waarop je uit de schulden kan komen. Welke manier voor jouw het beste werkt, is helemaal afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Daar kan pas iets over gezegd worden als we weten hoe je maand er financieel uitziet.
Er zijn drie manieren om schuldenvrij te worden, we leggen ze uit:
Betalingsregeling
Belangrijk om te weten: wij zijn zo eigenwijs om te beweren dat we betere regelingen kunnen afspreken!
Vaak is het mogelijk betalingsregelingen te treffen. Er wordt een budgetplan gemaakt, een financiële leidraad voor de toekomst. Simpel gesteld: een lijstje van jouw maandelijkse inkomsten, bijvoorbeeld salaris en toeslagen, en alle maandelijkse uitgaven.
Daaruit volgt een bedrag dat je maandelijks kunt overhouden en samen met ons (gedeeltelijke) budgetbeheer ga je daarbij geholpen worden om dat vol te houden. Voorwaarde voor ons is dat je altijd alle maandelijkse rekeningen kunt betalen en dat je normaal boodschappen kunt doen.
Dit bedrag gaan we verdelen over de schuldeisers. Onze ervaring is dat dit eigenlijk altijd wel geaccepteerd wordt. Elke maand gaan ze betaald worden en je ziet elke maand je schuld kleiner en kleiner worden.
Vraag nu hulp aan! Aanvragen is gratis en vrijblijvend. Daarmee voorkom je de ongemakken in de toekomst. Door ons nu in te schakelen, bent je vaak eerder uit de schulden.
de betalingsregeling.
Om uit de schulden te komen zullen we altijd als eerste onderzoeken of een betalingsregeling (schulden afbetalen) mogelijk is. Natuurlijk zullen we daarvoor eerst moeten inventariseren wat de situatie is van dit moment. Hoe ziet je maand er financieel uit? Wat zijn je inkomsten en uitgaven? Maar ook: wie zijn je schuldeisers en wat heb je totaal aan schulden?
Daarvoor zijn volgende stappen:
- Budgetplan opstellen
- Schuldenlijst maken
- Schulden inventariseren
- Budgetverdeling maken
- Regeling aanbieden
Budgetplan
Een budgetplan is niet meer of minder dan een lijstje maken van al je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Daar nemen we eventuele regelingen met schuldeisers niet in mee want die zijn juist vaak oorzaak ervan dat vaste lasten zoals huur, energie of zorgverzekering juist niet meer betaald worden.
Als het goed is, zijn de inkomsten méér dan de uitgaven en is er geld over voor de schuldeisers. Als dit niet zo is, zullen we samen proberen ergens een besparing te vinden. Zijn alle abonnementen wel nodig of kunnen we daar besparen?
Schuldenlijst maken
Een lijst maken van je schuldeisers kan spannend zijn. Veel mensen met schulden maken de enveloppen van schuldeisers en deurwaarders niet open. In het beste geval verdwijnt de envelop ergens in een lade. Natuurlijk wil je schuldhulpverlener hier best wel bij helpen! Dan maken we gewoon samen die lijst.
Het is belangrijk dat er in ieder geval twee dingen genoteerd worden: aan wie moet betaald worden en wat moet dan het betalingskenmerk zijn. Hiermee kan in ieder geval de schuldeiser aangeschreven worden en weet deze meteen waar het over gaat.
Schulden inventariseren
Vanuit onze administratie worden de schuldeisers aangeschreven met verzoek opgave te doen van het te betalen bedrag. Daarbij vragen we natuurlijk óók of ze jou niet meer lastig willen vallen, wij beheren de schulden vanaf dat moment. We plaatsen ons als het ware tussen jou en de schuldeisers.
Jammer genoeg zullen we nu even moeten wachten totdat we antwoord van de schuldeisers hebben ontvangen. Dit kan eventjes duren maar als het te lang duurt, dan gaan we bellen. We houden de vaart erin!
Als alle schulden bekend zijn, dan nemen we de volgende stap.
Budgetverdeling maken
Met onze slimme software gaan we een budgetdeling maken. Kort gezegd: wie krijgt welk bedrag elke maand. Daarbij zorgen we ervoor dat alle schulden op precies hetzelfde moment volledig betaald zijn. Handig: je weet wanneer je schuldenvrij bent!
Er zijn schuldeisers waar we maar een bepaald aantal maanden terug betaald kan worden, een regeling mag gewoon niet langer duren. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld de Belastingdienst, het CJIB en de zorgverzekeraars. Natuurlijk houden we daar rekening mee.
Regeling aanbieden
Als de budgetverdeling klaar is, wordt de regeling aangeboden aan de schuldeisers. Vanaf dat moment gaan we ook meteen elke maand volgens deze regeling de schulden afbetalen. Je volgt realtime via het beveiligde service web wat de vorderingen zijn en je ziet elke maand weer het schuldenbedrag minder worden.
In onze administratie kunnen we precies zien wanneer schulden helemaal betaald zijn. Dan vragen we natuurlijk de bevestiging dat je uit de schulden bent. Soms is er nog een klein bedragje te betalen aan rente maar dat zijn dan vaak maar een paar Euro’s. Op dat moment is het tijd voor feest: je bent uit de schulden!
Minnelijke schuldsanering (MNSP)
Het kan gebeuren dat het niet lukt om op een redelijke termijn schulden af te betalen. Bijvoorbeeld omdat er een te klein budget is in verhouding tot het totale schuldenbedrag. Dan gaat afbetalen niet lukken, we zouden ook niet willen dat je heel erg lang van onze diensten gebruik moet maken. Dan kunnen we niet anders dan schuldsanering opstarten.
Helaas hebben we hiervoor erg veel gegevens van je nodig en het kan ook lang duren voordat alle schuldeisers akkoord zijn. Maar als het niet anders kan, dan moet het maar. Schuldenvrij worden is en blijft het doel.
Bij schuldsanering maken we een berekening die wettelijk verplicht is om te bepalen welk bedrag je elke maand mag houden. Reken op een bedrag dat iets boven het netto minimumloon ligt. Bent je getrouwd of woont je officieel samen? Dan krijg je samen 100% van het netto minimumloon. Dat zal netto ongeveer € 1.639,00 zijn. Als alleenstaande ontvang je 70% van het netto minimumloon. Dat wordt netto ongeveer € 1.147,00. Dat zullen we altijd proberen te voorkomen!
Alles wat je meer ontvangt is voor de schuldeisers. Op basis hiervan wordt een voorstel aan de schuldeisers gedaan waarbij schuldeisers een gedeelte van je schuld moeten kwijtschelden. Als allen akkoord zijn, dan start de periode van 18 maanden.
Hou mij uit de WSNP
Wettelijke schuldsanering (WSNP)
Is eigenlijk hetzelfde als de hierboven omschreven minnelijke regeling met dit verschil dat de rechter een bewindvoerder zal aanwijzen. Deze gaat jouw financiën beheren. Op dit moment heb je niet zo veel meer te vertellen. Zover mag het natuurlijk nooit komen en jouw schuldhulpverlener zal er alles aan doen om dit voor je te voorkomen. Als dit echter nog de enige mogelijkheid is om uit de schulden te komen..